Дора Апостолова

Гражданско общество
Доктор на философските науки
Извън България

Дора Апостолова е доктор по философските науки, политически философ, историк, преподавател по политическа история, учен и журналист, живееща във Финландия. Родена е в Поморие- България.

В началото на 80-те години се омъжва за финландски гражданин и до сега повече от 30 години тя живее във Финландия. Първо завършва специалност „история“( археология) в Софийски университет, а в Хелзинския университет завършва „Политическа история“. Работила е като преподавател в Хелзинкия университет, Института за популярни знания – Хелзинки, Мадридския университет, университетите на Питсбърг и Мичиган- САЩ, пише като политически анализатор в няколко западноевропейски и американски медии, а на български- само в настоящия сайт. 

Автор е на книги, най популярните са: „Неолиберализмът-злият дух на Америка броди из Европа“ и „Реалната демокрация на европейската социална държава“, които се издават на няколко езика. В момента книгите и се издават на американския пазар.

Дора Апостолова е автор на наука за последния вид на капитализма- “
неолибералния“ навлязъл 80-те години в Европа от САЩ, в който човечеството живее в последните 30 години, познат с още имена “финансов капитализъм“,“глобализъм“,“олигархичен капитализъм“ , „корпоративен капитализъм“ и търси начините за борба срещу него, за прогонването му от България и Европа.
Тя е учредител на гражданска организация в България с име „Движение за реална демокрация-Идея за България“ www.ideyazabulgaria.org